Datum izdavanja pravovaljanog original - standarda: 08/11/2012
PORIJEKLO: Njemačka
UPOTREBA: Pas za pratnju, čuvanje i zaštitu.
FCI-Klasifikacija: GRUPA 2: Pinčeri, Šnauceri, Molosi, Švicarski planšarski psi.
                          SEKCIJA 2.1: Molosi, Dogoliki psi. Bez radnog ispita

POVIJESNI PREGLED:

Precima današnje njemačke doge smatramo stare buldoge (Bullenbeisser) i goniče te pse za lov na divlje svinje, koji su bili nešto između jakih mastifa engleskog tipa i brzih, okretnih hrtova. Naziv „Dogge“ se u početku koristio za velikog, snažnog psa koji nije trebao biti pripadnik neke pasmine. Kasnije su nazivi poput Ulmer Dogge, Englische Dogge, Dänische Dogge, Hatzrüde, Saupacker i grosse Dogge označavali te pse prema veličini i boji. Godine 1878. u Berlinu je osnovano sedmeročlano povjerenstvo koje su činili aktivni uzgajivači i suci na čelu sa Dr. Bodinusom te donijeli zaključak kojim su objedinili sve gore navedene varijante izrazom „Deutsche Dogge“. Time je postavljena osnova za samostalni uzgoj te njemačke pasmine. Prigodom izložbe u Berlinu 1880 g. objavljen je prvi standard za njemačke doge. O njemu je od 1888g. brine ”Deutsche Doggen Club 1888 e.V.” i u toku godina je bio nekoliko puta izmijenjen. Sadašnji standard odgovara normama F.C.I.-a.

OPĆI IZGLED:

Svojim plemenitim izgledom Njemačka doga udružuje veliko, snažno i lijepo oblikovano tijelo sa ponosom, snagom i elegancijom. Svojom masom uz plemenito držanje, harmoničnim izgledom i skladnim linijama, a posebno izražajnom glavom, njemačka doga djeluje kao plemeniti kip. Ona je Apolon među pasminama.

VAŽNE PROPORCIJE:

Građa djeluje kvadartno, što se posebno odnosi na mužjake. Ženke mogu biti nešto dulje.

PONAŠANJE/ TEMPERAMENT (NARAV):

Druželjubiv, nježan, privržen svojim vlasnicima, naspram nepoznatih može biti suzdržan. Traži se samouvjeren, neustrašiv, lako vodljiv i poslušan pas za pratnju i obitelj, sa visokim pragom osjetljivosti te bez agresivnog ponašanja.

GLAVA: U harmoniji sa cjelokupnom pojavom. Dugačka, uska, markantna, ali ne u obliku klina, izražajna, lijepo isklesana (osobito dijelovi ispod očiju). Razdaljina od vrha nosa do stopa i od stopa do blago izraženog potiljnog izbočenja treba biti po mogućnosti jednaka. Gornje linije njuške i lubanje trebale bi biti paralelne. Glava treba, gledano od sprijeda, djelovati usko, a nosni hrbat treba biti što širi.

ČEONI (KRANIJALNI DIO)

Lubanja: lukovi obrva su dobro razviti, ali ne smiju istupati.
Stop: Jasno naglašen.

PREDIO LICA

Nos: Dobro razvijen, više širok nego okrugao, s velikim nosnicama. Treba biti crne boje s izuzetkom harlekina. U njih je poželjan nos crne boje, ali se tolerira nos sa crnim oznakama ili u boji od mesa. Boja nosa plavih pasa je antracit (posvijetljena crna boja).
Njuška: Duboka i što je više moguće pravokutnog oblika, ne smije biti trokutasta, premalo ali previše viseće labrnje (vijorujuće). Dobro izaženi kutevi usnica. Tamno pigmentirane usnice. Kod harlekin doga toleriraju se nepotpuno pigmentirane usnice kao i usnice boje mesa. Greben nosa ne smije biti konkavnog ili konveksnog oblika ili sprijeda pogrbljen.
Vilica/Zubali, Zubi: Dobro razvijene široke vilice. Snažan, pravilan i potpun škarasti zagriz (42 zuba prema zubnoj formuli). Tolerira se nedostatak P1 zuba u donjoj vilici. Svako odstupanje od punog škarastog zagriza je apsolutno nepoželjno.
Lice: mišići lica su rahlo naznačeni, ali ne smiju biti jako istupajući.
Oči: Srednje veličine, živog, pametnog i prijateljskog izraza. Što je više moguće tamnije boje, bademastog oblika s dobro priljubljenim kapcima. Ne smiju biti previše široko postavljene niti previše zatvorene. Svijetle i oči boje žada - jantara (Bernstein) nisu poželjne. Kod plavih doga toleriraju se malo svjetlije, a kod harlekina toleriraju se svjetlije i oči različite boje.
Uši: Prirodne viseće, visoko nasađene, srednje veličine i prednji rubovi priljubljeni uz obraze. Ne smiju biti previsoko ili prenisko postavljene, odvojene na stranu (štrljeće) ili previše priljubljene.

Vrat: Dugačak, suh, mišićav, ne kratak, ni debeo. Dobro nasađen, lagano se sužava prema glavi, povijene linije. Nošen uspravno, ali nagnut blago prema naprijed, ne smije biti okomit. Previše viseće kože (prelabava koža) na vratu nije poželjno.

TIJELO:

Greben: Najviša točka snažnoga tijela. Tvore ga vrhovi lopatica koji se protežu iznad kralježaka.
Leđa: Kratka i čvrsta, u gotovo ravnoj liniji koja se gotovo neprimjetno spušta u stražnjem dijelu. Ni u kom slučaju ne smije biti nadgrađeno (dizanje) ili predugo.
Slabine: Blago povijene, široke, snažnih mišića.
Sapi: Široke, jake, mišićave. Blago padaju od kukova prema korijenu repa i neprimjetno se s njim spajaju. Ne smiju strmo padati ili biti vodoravni.
Prsa: Dosežu do laktova. Dobro zasvođena rebra koja se prostiru duboko u leđa. Prsa dobre širine i dubine s izraženim predprsjem, prsna kost ne smije biti prejaka. Rebra ne smiju biti pljosnata niti oblikovana kao bačva (preokrugla).
Donja linija i trbuh: Trbuh dobro uvučen prema stražnjem dijelu, tvori lijepu nazad i gore okrenutu liniju s donjim dijelom prsnog koša. Nepoželjna je premalo uvučena linija te slabo retrahirane bradavice.

REP: Doseže do skočnih zglobova. Ne predug ni prekratak. Visoko nasađen, širok, stanjuje se prema vrhu. U mirovanju visi prirodno zavijen. Kad je pas pozoran i u kretanju nošen poput sablje, ali ne kukasto savijen ili u krug, ni značajno iznad leđne linije ili nošen sa strane. Četkasta dlaka na repu je nepoželjna.

UDOVI:

PREDNJI UDOVI: snažnih mišića i kostiju

Ramena: Snažno oblikovana mišićima. Dugačke koso postavljene lopatice s nadlakticom tvore kut od 100 do 110 stupnjeva.
Nadlaktice: Snažne i mišićave, priljubljene, nešto duže od lopatica.
Laktovi: Niti izbačeni, niti uleknuti.
Podlaktice: Snažne, mišićave. Gledano od naprijed i sa strane potpuno ravne.
Zglobovi došaplja: Snažni, čvrsti, samo blago izraženi u odnosu na strukturu podlaktice.
Došaplja: Snažna, ravna gledano od naprijed, a gledano sa strane neznatno su koso postavljena prema naprijed.
Prednje šape: Zaobljene, dobro zasvođene, zbijenih prstiju (mačje šape). Nokti kratki, snažni i što je moguće tamniji.

STRAŽNJI UDOVI: Cijeli kostur je prekriven snažnim mišićima koji čine da sapi, kukovi i bedra djeluju široko i zaobljeno. Snažne stražnje noge su dobrih kuteva, a gledano odostraga postavljene paralelno prema prednjim nogama.

Bedra: Dugačka, široka, jako mišićava.
Koljena: Snažna, gotovo okomito postavljena pod kukom.
Podkoljenice: Dugačke, od prilike jednake dužine kao i bedra. Dobro mišićave.
Skočni zglobovi: Snažni, stabilni, niti se uvrću niti ne izvrću.
Došaplja: Kratka, snažna, gotovo okomito postavljena na tlo.
Stražnje šape: Zaobljene, dobro zasvođene, zbijenih prstiju (mačje šape). Nokti kratki, snažno i po mogućnosti tamniji.

KRETANJE: Skladno, glatko, brzo prelazi terenom, izdašan korak, lagano elastično. Noge moraju biti paralelne u kretanju od naprijed i odostraga. Ne smije biti prekratkog iskoraka ili tz. devinog hoda.

KOŽA: Napeta. Jednobojni psi su dobro pigmentirani. Kod pasa harlekin boje dlaka i pigmentacija uglavnom odgovara oznakama po tijelu.

KRZNO:

Dlaka: Vrlo kratka, gusta i glatka, sjajna.
Boja: Njemačke Doge se uzgajaju u tri samostalne varijante:

⇒ žuta i tigrasta;
⇒ harlekin i crna;
⇒ plava boja.

Žuta: svjetla zlatnožuta do tamno zlatnožuta, poželjna crna maska. Nepoželjne su sivo, plavo i čađasto žute boje te male bijele oznake.

Tigrasta: Osnovna boja je svijetlo zlatno žuta do tamno zlatno žuta sa crnim prugama što je moguće više pravilnim i jasno ocrtanim, koje se pružaju u pravcu rebara. Pruge ne smiju izgledati isprano. Poželjna crna maska. Nepoželjne su male bijele oznake.

Harlekin (takozvana Tiger Doga): Osnovna boja je čisto bijela, poželjno bez ikakvih nijansi ostalih boja. Preko cijelog tijela dobro raspodijeljene, nejednake, istrgane, sjajno crne fleke (mrlje). Sivi, plavi ili smeđi dijelovi fleka su nepoželjne. Isto vrijedi i za plavo-sivu točkastost. Sivi tigar (Grautiger – Merle) koji uz crne fleke ima i pretežito sivu podlogu, se pojavljuje, nije poželjan, ali neće biti diskvalificiran.

Crna: Sjajna crna boja, dozvoljene bijele oznake na prsima i šapama. Tu je uključen i tzv. ”Manteldogge” gdje crna boja prekriva tijelo poput plašta ili ogrtača, a njuška, vrat, grlo, prsa, trbuh, noge i vrh repa mogu biti bijele boje. Također i psi čija je osnovna boja bijela, a imaju velike crne oznake zovu se ”pločastima” ili Plattendogge. U greške se broje žućkaste, smeđkaste i plave nijanse crne boje.

Plavi: Čista čelično plava boja, bijele oznake po prsima i šapama su dozvoljene. Kao greška se broje žućkasta i crnoplava nijansa.

VELIČINA:

Greben:
Kod mužjaka minimalno 80 cm. Ne bi trebao biti viši od 90 cm.
Kod ženke minimalno 72 cm. Ne bi trebala biti viša od 84 cm.

GREŠKE: Svako odstupanje od standardom opisanih osobina smatra se greškom, a njezina težina bi se trebala ocjenjivati u skladu sa stupnjem odstupanja i utjecaja nedostatka na zdravlje i dobrobit psa.

Glava: preslabo izražen stop.
Njuška: uvrnuta labrnja (donja usna leži između sjekutića gornje i donje vilice).
Vilice/zubi: nepravilan položaj sjekutića ukoliko je zagriz još uvijek korektan. Premaleni zubi, djelomično kliještasti zagriz.
Oči: Izbočene oči ili preduboko usađene oči.
Ramena: opuštena ili prejaka, strmo padajuća.
Laktovi: nestabilni, labavi.
Podlaktice: Zakrivljene. Zadebljane iznad zgloba.
Došaplje: Zadebljano. Primjetno nestabilne ili uvijajuće.
Šape: sitne, previše ukoso ili previše okomito postavljene.
Zadnje noge: premali kutevi (previše otvoreni) ili preveliki kutevi (previše zatvoreni), kravlji stav, uski stav i bačvasti stav.
Skočni zglob: Otvoren, zadebljan ili nestabilan.
Zadnje šape: Pljosnate s otvorenim prstima (mekane šape), duge šape (zečje šape). Slijednici.

TEŠKE GREŠKE:

Karakter: nedostatak samopouzdanja, plašljivost, nervoza.
Glava: zaobljena lubanja i prejako razvijene kosti lica.
Oči: labavi kapci, previše crvena konjuktiva (unutarnje tkivo).
Leđa: sedlasta (uleknuta) leđa, izboćena (šaranasta) leđa.
Križni dio: prestrmo padajući.
Rep: oštećen rep, zadebljan kraj repa, ili skraćen rep.
Kretanje: stalno kretanje deve (devin hod).


DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE:

• Agresivni ili pretjerano plašljivi psi.
• Psi koji jasno pokazuju fizička odstupanja od normale i smetnje u ponašanju, moraju se diskvalificirati.
Karakter: popadljivost (iz straha), nizak prag tolerancije.
Nos: boja jetre, rascjepljen nos.
Oči: ektropija, entropija ili makroblefaron. Različite boje očiju kod jednobojnih pasa. Vodeno plave oči (staklaste oči).
Vilica/zubi: Predgriz, podgriz. Križni zagriz, kliještasti zagriz, nepotpuno zubalo sa iznimkom P1 u donjoj vilici.
Rep: zakrivljen rep ili rep sa deformiranim repnim kralješcima.
Visina: ispod minimalne.

Boja:

Žute i tigraste doge: srebrno-plava ili izabel osnovna boja, bijela pruga na čelu, bijeli okovratnik, bijele šape ili bijele čarape, bijeli vrh repa.
Harlekini: Potpuno bijeli (albino) i gluhi psi, tzv. Porculanski tigrovi (imaju pretežito plave, sive, žute i također prugaste fleke).
Plave doge: Bijela pruga na čelu, bijeli okovratnik, bijele čarape ili bijeli vrh repa.

Napomena --- Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena testisa, spuštena u skrotum.
Robert Jakopač j.d.o.o za usluge I trgovinu
OIB: 03926787632
Ivanska 17,10431 Sveta Nedelja
Trgovački sud u Zagrebu, Tt-17/4857- 2,MBS 081076725
Temeljni kapital društva iznosi 10 kn I uplaćen je u cijelosti.
Uprava:Robert Jakopač
IBAN:HR8623600001102586182, Zagrebačka banka d.d


© Copyright & Design by Klaudia Karłowicz
® All Rights Reserved *2012-2016*